В хранителните магазини разнообразието от пушени меса е голямо. Предлага се пилешко, свинско, сланина, риба и др. Всички те обаче притежават наистина пушен вкус, но са минали през много преработка и съдържат доста изкуствени овкусители, оцветители и консерванти. Опушеният им вкус се дължи на добавения изкуствен течен пушек. 

Ние Ви предлагаме да разгледате и да изберете една от нашите пушилни за да си направите истинско пушено месо у дома.Технологията не е сложна и лесно можете да я приложите в домашни условия. Процесът представлява естествено влизане в контакт на месото с пушек и едновременното му консервиране. Резутатът е здравословно, полезно и много вкусно сготвено месо. 

Една от най-популярните и най-лесна рецепта е за пушено месо, което е предварително киснато в саламура. Тя е и най-предпочитана от клиентите ни. 

Направи си сам домашно пушено месо рецепта:

  • количеството месо е по Ваш избор
  • може да е плешка, бут, филе, ребра, бекон
  • вода
  • сол
  • прясно яйце / за саламурата
  • уред за опушване на месо
  • 3 - 4 шепи дървени стърготини

Нарежете избраното количество от Вас месо на парчета, така че те да са с еднаква големина. Режете ги по дължината на мускулните влакна, а не напречно. Всяко парче да е с продълговата форма с примерна дължина 20-30см. Но все пак внимавайте с дължината, за да не се опира месото на дъното на пушилнята, ако го закачате на кукичките. Ако го слагате на рафтовете също трябва да прецените дължината на парчетата. 

Осоляването на месото става в солена саламура или само със сол.

Разтворът за саламурата се прави с вода и сол. Разтворът става готов, когато в него сложите цялото прясното яйце с черупката и то изплува на повърхността, толкова колкото е диаметърът на монета от 5 ст. В готовата саламура месото се кисне една нощ в хладилник. На сутринта се изкисва за 1 ч. в чиста вода. Изважда се от водата, подсушава се и е готово за опушването.

Ако осолявате само със сол, ще ви трябва поне един цвл пакет сол. Редите парчетата плътно в подходящ съд като на дъното засипвате със сол. Така редувате месо сол месо сол и най отгоре отново завършвате със сол. Така оставяте в хладилник за една нощ. На сутринта измивате под течаща вода и изкисвате в чиста вода за 30 мин. Изваждате и подсушавате месото. Не трябва да е мокро като го слагате в пушилнята.

И при двата начина на осоляване месото променя цвета си. Но това не трябва да ви притеснява. 

Идва редът на уреда за опушване. Следвайте стъпките в  инструкция. за работа с пушилнята и след около 4 ч ще имате домашно приготвено вкусно пушено месо. Поддържайте температура около 100-120 градуса и така около 4 ч оставете парчетата месо да се опушват. След като ги извадите пожелание може да ги потопите във вряла вода за 30сек. Добър апетит!